adresa
Nema zapisa.
Anketa
Želite li probati prepeličina jaja ?
Blog
nedjelja, rujan 12, 2010
Japanska prepelica spada u red sitne peradi. Njezina dužina je 18 cm od čega 3 cm otpada na rep. Smeđo-siva boja perja je standardna dok se mutacijom gena može dobiti čak i bijela koja je iznimno cijenjena.

Mužjak - ima malo šira i zbočenija prsa , a tamna pjega nalazi se na podvratku i iznad očiju . Ispod vrata ima jednoličnu crvenkastu boju , sitniji je od ženke. Jako su agresivni što posebno pokazuju reakcijom na uljeze odnosno druge mužjake u svom jatu. Jedan pijetao podmiruje 3 do 5 ženki  , a ako je u jednom kavezu više pijetlova sukobi među njima su česti a time i uginuće slabijih mužjaka.

Ženka - je krupnija od mužjaka na prsima imaju nešto svjetlije perje sa crnim točkama. Ženke počinju nesti prva jaja sa oko 50 dana starosti . Uz pravilnu njegu trebala bi u prvoj godini života snesti oko 200 jaja .

Japanske prepelice teže oko 100 - 140 g mužjaci , 120 - 160 g ženke.

Očekivano trajanje života je samo 2 -  2,5 godine.

Već nekoliko stoljeća se u japanskoj , kineskoj i ruskoj literaturi nalaze članci o ljekovitosti jaja japanskih prepelica za ljudski organizam , a posebice za krv , krvotok ,jetru , želudac , bubrege i mozak.

Osim toga jaja povoljno djeluju na metabolizam uopče , jačaju kondiciju i imunitet organizma .Po kemijskom sastavu jaja japanske prepelice sadrže u odnosu na kokošija 5 puta više fosfora i kalcija , 7 puta više željeza i 10 puta više vitamina B .

Pored toga uznatnoj mjeri sadrže vitamin A i izvjestan broj aminokiselina što ih čini iznimno zdravom namirnicom. Ne sadrže kolesterol a sa samo 15 kalorija predstavljaju pravu energetsku " bombu " .

Jaja japanske prepelice koriste se za liječenje :

- arterioskleroze

-povišenog krvnog tlaka

-čireva na želudcu

-neuredne probave

-šečerne bolesti

-bronhijalne astme

-tuberkuloze

-slabokrvnosti

-anemije

-migrene

-infarkta

-živčane rastrojenosti

-povišenog kolesterola

-bolesti bubrega i jetre

-jačanje memorije

-gastritisa

-obnavljanje organizma

-jačanje imuniteta

-astme

 Jaja japanske prepelice mogu uzimati i sportaši  , a mogu se uzimati i radi preventive .

Uz jaja japanske prepelice može se konzumirati i njihovo meso . Meso japanske prepelice je slatkasto i jako ukusno pomalo nalik na divljač .

prepelice @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
CIJENA :

Jaje japanske prepelice - 1 kom. -  1  kn

Meso - cijena japanske prepelice očiščene  - 12 kn

Jednodnevni pilići - 5 kn

1 tjedan stari -         7 kn

2 tjedna stari -        10 kn

3 tjedna stari -         15 kn

4 tjedna stari -         20 kn

5 tjedna stari -         25 kn

6 tjedana i više -      30 kn

prepelice @ 14:22 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
  Jaja japanskih prepelica nisu čudotvoran lijek koji će izliječiti
svaku bolest, ali je sasvim sigurno da uzimanje jaja neće naštetiti
organizmu, već naprotiv, može mu samo pomoći.


1. NAČIN  KORIŠTENJA  PREPELIČJIH  JAJA


         Osobe koje nisu uzimale prepeličja jaja i nisu sigurne kako
će ih podnijeti, prvi dan uzimaju jedno jaje, drugi dva i sve tako
do pet komada, a dalje se uzima svaki dan pet komada.
         Preporučuje se da se jaja uzimaju u sirovom stanju pola sata
prije jela. Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom,
mlijekom ili sokom, ovisno o osobnim željama.
         Djeca mogu jesti kuhana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu
konzumirati u sirovom stanju.
         Ako jedna tura nije dovoljna, može se ponoviti ali najmanje
nakon dva mjeseca. Preporucuje se godišnje uzeti dvije ture.
         Ako jaja prouzrokuju bilo kakve probavne smetnje, treba
odmah prestati s uzimanjem.
         Žućni bolesnici moraju početi s jednim jajem i to 7 - 10
dana, pa ako žuć dozvoljava povisiti na 2, pa na 3 ali najviše
na 4 jaja. Ako žuć izaziva reakcije odmah prekinuti.


2. ROK  UPOTREBE  SVJEŽIH  JAJA


         Sirovo jaje upotrebljivo je 60 dana pod uvjetom da je čitavo
i da se čuva na temperaturi od 0 - 8°C.
         Preporučujem, ako ste u mogućnosti, da ne nabavljate odmah
ukupnu potrebnu količinu jaja, nego samo dio. Obično preporučujem
nabavku 60 jaja, što je dovoljno za 12 dana. Na taj način uvijek
imate svježa jaja, jer u hladnjaku jaja se ne kvare ali dehidriraju.


3. SASTAV  PREPELIČJIH  JAJA


voda 74.6%  
bjelančevine 13,1%  
masti 11,2%  
minerali 1,1% kalcij 0,5 mg
  fosfor 2,2 mg
  željezo 3,8 mg
vitamini A 1 300 I.E. 
 B 1 0,1 mg 
 B 2 0,8 mg 
 B 6  


   kiseline - nikotinska, pantoninska, folna te biotin
   enzimi - kataloza, peptidoza glikozidoza itd.

         U usporedbi s kokošjim, jaja prepelica, u jednakoj količini jajčane mase ima 5 puta više fosfora, 7 puta više željeza, 6 puta više vitamina B1, i 13 puta više vitamina B 2. Nadalje ono sadrži biološki aktivne tvari koje mogu biti stimulatori zdravlja. Sadrži za ljudski organizam potrebne esencijalne aminokiseline metionin ( regulator kolesterola ), fenilamin, lecitin, triptofan i dr.


4. MESO  JAPANSKIH  PREPELICA


         Meso prepalica jako je efikasno u obliku juha i to naročito za djecu koja imaju smetnji u razvoju, zatima za regeneraciju organizma i kao hrana za dijetalce. Za djecu do 5 godina najko-risnija je juha, a starijima se može davati i kuhano ili pečeno meso.


5. POTREBNE KOLICINE JAJA ZA POJEDINE BOLESTI

povišeni krvni tlak 120 kom
čirevi na želucu 150 kom
neuredna probava 120 kom
šećerna bolest 240 kom
arterioskleroza 240 kom
bronhijalna astma 240 kom
slabokrvnost 240 kom
migrena 240 kom
infarkt srca 300 kom
živčana rastrojenost 240 kom
povišeni kolesterol 240 kom
bolesti bubrega i jetre 240 kom
jačanje memorije 240 kom
pomladivanje organizma (nakon bolesti) 240 kom
osvježenje memorije 240 kom
osvježenje spolne moci ( s kestenovim medom ) 240 kom
tuberkuloza 300 kom


         6. DNEVNE KOLIČINE

djeca do 3 godine do 2 kom
djeca od 3 do 5 godina do 3 kom
djeca od 5 do 10 ( pa i 15 ) do 4 kom
odrasli 5 kom

 

Preporučuje se svakom tko ima zdravstvenih problema u obitelji,
i može osigurati prostoriju s temperaturom od 15 - 25°C, i
dovoljno svijetla da nabavi japanske prepelice. Za prosjenu
obitelj dovoljno je držati 5-10 prepelica.

prepelice @ 14:22 |Komentiraj | Komentari: 0
 

 

Prepelica sa gljivama
Sastojci: 8 debeljuškastih prepelica, 60 g maslaca, 60 g pancete, 40 g suhih gljiva, glavica luka, l mrkve, komadić celera, lovorov list, češanj bjelog luka, vezica peršuna, malo brašna, čaša juhe, čaša suvog bjelog vina, biber, sol.
Priprema: Suhe gljive potopiti u malo mlake vode. Očišćenim prepelicama izvadite iznutricu, operite ih, osušite i pobrašnite. Nasjeckajte luk s pancetom, mrkvom, celerom i lovorovim listom, mješavinu stavite u posudu i lagano prepržite na maslacu, zatim dodajte prepelice, pustite da malo porumene sa svih strana, posolite, pobiberite, zalijte vinom, pa kad vino posve ispari, dodajte ocjeđene gljive, dobro promješajte, zalijte čašom juhe i dalje kuhajte na blagoj vatri u pokrivenoj posudi povremeno mješajući. Nekoliko minuta prije nego što sa vatre skinete jelo, posipajte ga mješavinom bjelog luka i peršuna. Možete poslužiti sa toplom palentom.
Prepelice sa šampinjonima
Sastojci: 4 očišćene prepelice, 200 g šampinjona, manja glavica crvenog luka, 2 češnja bjelog luka, na vrh noža timijana, malo bosiljka, začin od sušenog povrća, bibera, peršuna, 50 gr kiselog vrhnja, 1 dl bjelog vina, malo ulja (ili maslaca).
Priprema: Prepelice kuhati u vodi (da budu polukuhane) sa malo začina i bibera. Izvaditi ih i ocjediti. U posebnoj zdjeli izdinstati crni i bjeli luk sa malo masnoće, dodati isjeckane šampinjone i njih do pola izdinstati. Skinuti posudu sa vatre i u nju staviti sve navedene začine. U posudu za pečenje ulitii malo ulja (ili maslaca), poredati prepelice i preliti ih šampinjonima i ostalim sastojcima. Peći oko 35 minuta na 200 stepeni C, dok meso ne dobije blago rumenu boju. Služiti toplo, uz pire od krompira ili kuhano povrće i bjelo vino.
Prepelice na lovački način
Sastojci: 4 prepelice, 2 glavice crvenog luka, 180 g svežih gljiva, 2 dl crnog vina, 1 veza peršunovog lista, 1 kocka šećera, 1žlica brašna, sol po ukusu.
Priprema: Očistiti prepelice, oprati i posoliti. U posebnu posudu staviti malo ulja, sitno sjeckani luk, peršunovo lišće, sjeckane svježe gljive, a odozgo prepelice, pa staviti da se sve proprži. Na sat, prije iznošenja na stol prepelice izvaditi iz posude i staviti na toplo. U posudu u kojoj su se pržile dodati žlicu brašna, kocku šećera, naliti vinom i sa malo juhe ili vode prokuhati kratko. Kad umak bude gotov staviti u njega prepelice i služiti.
Prepelice u belom groždju
Sastojci: 8 prepelica (oko 1 kg), 0.30 kg pancete, po ukusu soli i bibera, 0.5 l bjelog (poluslatkog) vina, 0.08 l ulja, zrna bjelog grožđa, malo ruzmarina i majčine dušice.
Priprema:Očišćene prepelice pažljivo operite spolja i iznutra, posolite, pobiberite i natrljajte ruzmarinom i majčinom dušicom. U masivnoj posudi zagrejte ulje i dodajte pancetu izrezanu na sitne kockice. Lagano popirjajte i zatim u posudu stavite prepelice. Zapecite ih naglo sa obe strane pa prelijte vinom i kuhajte na laganoj vatri dok se tekučina ne smanji do otprilike polovine. Tada prepelice okrenite na drugu stranu, poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri, još oko 10 minuta. Nakon toga prepelice ponovno okrenite i kuhajte još desetak minuta. Kad prepelice dovoljno omekšaju, u posudu stavite prethodno blanširane bobice bjeloga grožđa te sve zajedno prokuhajte dve do tri minute. Prepelice izrežite, komade složite na tanjur, a pored mesa dekorišite po nekoliko bobica grožđa.
Ražnjići od prepelice
Sastojci: 8 debeljuškastih prepelica, deblji odrezak kuhane šunke, 8 pržene kriške crnog kruha, grančica ruzmarina, 6 listića lovora, ulje, papar, sol
Priprema: Očišćene prepelice, operite i dobro osušite u čistoj kuhinjskoj krpi. Posolite i pobiberite spolja i iznutra. Sitno nasjeckajte začinsko bilje, razredite s nekoliko žličica  ulja, dodajte prstima soli i bibera. Na četri ražnjića nabodite krišku prženog kruha, komad pršuta narezan na kvadratiće, lovorov list, drugu prepelicu, posle drugu krišku kruha. Nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Pecite ražnjiće na dobro ugrijanoj rešetki roštilja, mažući ih povremeno uljem sa začinskim biljem. U toku pečenja češće ih okrećite vilicom da se dobro ispeku i iznutra. Dobro pečene ražnjiće poslažite na tanjur na kojem ćete poslužiti, a kao prilog ponudite pire od krompira.
Pašteta od prepelica
Sastojci: 4 kom prepelica, 0.05 kg sušeni hamburger, 0.04 kg luk, 0.10 kg, maslac, 0.03 l vinjak, 0.04 kg kiseli krastavci, 4 kom jetra od prepelica, 0.08 kg korenasto povrće za temeljac, sol, biber po potrebi
Priprema: Sve 2 puta sitno samljeti i napraviti paštetu.

Copyright © 2008 Agencija "Strin

prepelice @ 14:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Za oporovak i jačanje organizma
U jednu posudu preliti 30 jaja prepelice sokom od 1 kg limuna. Poslije nekih 10 dana voćne kiseline rastvore stvorenu  ljusku (gornji talog iz posude baciti ). Jaja bez ljuske ostaju u svojoj ovojnici koju treba probušiti i iscjediti bjelanjak i žumanac a ovojnicu baciti. Jajima treba dodati pet jušnih žlica meda i sve dobro izmješati mikserom. Ovu dozu treba popiti za jednu tjedan.
Za povećanje snage i mišićne mase
Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice je savršen izvor energije: 5 jaja, 1 jušena žlicaa meda i 2 dcl voćnog soka ili mlijeka dobro izmješati i popiti pola sata prije doručka.
Visoki kolesterol 1
Terapija traje 40 dana po šest jaja dnevno. Pojesti jedan obrok dnevno sa sojom.
Visoki kolesterol 2
Ukupno trajanje terapije je 90 dana. Nabavite 270 gr sjemena noćuraka ( biljno ulje ) i koristite na sljedeći način: Svih 90 dana uzimati tri puta po jedan gram sjemena dnevno, deset dana uzimati po šest jaja, narednih deset dana pauza sa jajima pa ponovo dok ne popijete 240 jaja što iznosi tačno 90 dana terapije. Ova kombinacija skida kolesterol za oko 30% i smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa.
Afonija (gubitak glasa)
Terapija traje 20 dana po pet jaja dnevno. Svaki dan jesti salatu od svježeg kupusa ili piti sok od kupusa i salatu ne soliti.
Arterioskleroza
Terapija traje 40 dana po šest jaja dnevno. Preporuka: izgnječiti pedeset grama bjelog luka i potopiti u dvjesta grama 60% alkohola.Uzimati pola žličice prije jela sa blagom limunadom.
Kod lakših živčanih problema
Piti pet jaja 30 dana i jednu šalicu čaja od gospine trave na dan. PAŽNJA: Ova kombinacija smanjuje djelovanje pilula za kontracepciju.
Za jetru
Terapija traje trideset dana po šest jaja. Za vrijeme terapije ne jesti jako masnu hranu i ne piti kavu. Svaki dan popiti po dvije šalice čaja od rastaviča Konjski rep -biljka )  ujutro i uveče. Ova terapija ima uspjeha kod hepatitisa i alkoholnih ciroza.
Arterijska hipertenzija
Terapija traje 30 dana po četiri jaja dnevno. Izbacite kavu iz upotrebe, smanjite i sol na minimum.
prepelice @ 13:57 |Komentiraj | Komentari: 0

Dijabetis
Terapija traje 48 dana po pet jaja dnevno. Kada pijete jaja poprašite ih sa na vrh noža cimetom, po mogućnosti uvesti ovršeno mlijeko  u ishranu.
Anemija
Terapija traje 50 dana na sljedeći način: Od 1-10. dana piti četiri jaja dnevno. Od 11-20. po pet. Od 21-30. po šest. Od 31-40. po pet. Od 41-50. po četiri. U jednu litru bijelog kvalitetnog vina staviti 150 gr sjemena mirođije, zatvoriti i držati na toplom i svijetlom mjesto 10 dana. Filtrirati i piti od jedanaestog dana po jednu kašičicu prije jela.
Za meku i glatku kožu
Terapija traje 40 dana po 4. jaja dnevno. Poslije desetog dana skuvajte čaj od dvije šake lipe i sipajte u kadu kada se kupate. Kupka treba da traje oko dvadeset minuta, kupku praktikujte dva puta tjedno. Terapiju možete ponoviti poslije dva mjeseca (po želji). Bićete prijatno iznenađeni!
Maska za lice
Terapija traje 12 dana. Umutiti četiri jaja sa malo sojinog brašna da dobijete žitku masu. Namažite lice i dobro namažite čelo, masku držite deset do petnaest minuta a zatim skinite pa umivajte lice desetak minuta čajem od šipka (tri filter vrećice u dvije litra vode). U dvanaest dana masku stavljati svakih tri dana. Za sve vrijeme tretmana ne koristite puder.
Maska za suvu kožu
U jednu posudu odvojiti 2 žumanca prepeličjeg jajeta, dobro ih umutiti sa kafenom žlicom meda i nanijeti na prethodno očišćenu kožu lica. Poslije 20 minuta, masku isprati mlakom vodom.
Maska za masnu kožu
Odvojiti 2 žumanca od bjeljanka. Bjeljanjak  pjenasto umutiti pa im dodati žumanca i malo iscjedjenog soka od limuna. Masku nanijeti na lice i poslije 20 minuta isprati je mlakim čajem od kamilice i nanijeti odgovarajuću kremu.
Maska za umornu kožu
U jednu posudu odvojiti 2 žumanca prepeličjeg jajeta, dobro ih izmješati sa pola pakovanja svježeg kvasca i nanijeti na lice. Poslije 20 minuta masku isprati i nanjeti odgovarajuću vitaminsku kremu.
Pakovanje za oštećenu kosu
Na šamponom opranu i obrisanu kosu nanijeti sljedeći balzam: umutiti žumanca jajeta japanske prepelice (broj zavisi od dužine kose) sa 1-2 kafene žlice meda i ravnomjerno nanijeti na kosu, a naročito na krajeve. Uviti kosu u foliju i ručnik i držati tako najmanje pola sata poslije čega je treba dobro isprati. Kosa će time dobiti vitalnost i poseban sjaj.
prepelice @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » srp 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Brojač posjeta
4236
Index.hr
Nema zapisa.